mandag 8. august 2011

Den Demilitariserte Sonen, DMZ


Vi reiste med buss 168 kilometer mot grensen til Sør Korea, SK. Den kinesiske guiden snakket i et, på innpust og utpust fem kvarter, men tolken vår brukte toppen femten setninger på samme tiden. Disse to var elegant kledd med høyhælte sko og pene vesker.

Her var vi midt inne i den store grensekonflikten, og på stedet som Bill Clinton skal ha betegnet som den farligste plassen i verden, nemlig den demilitariserte sonen, DMZ, mellom de to delene av Korea.

Vi ble først gitt en beskrivelse av området forklart ut fra et kart på veggen, av en offiser, deretter ble vi fraktet til selve grensen med en soldat om bord i bussen og fikk komme inn i det huset der selve forhandlingene fant sted. Grensen går på midten av bordet og partene satt på hver sin side med sine delegasjoner. Som kjent ble det aldri kommet fram til noen løsning.

NK refererer konsekvent til “vår side” og “US sin side”. De snakker ikke om NK og SK, og heller ikke om FN.

Vi var også innom hallen der en FN delegasjon underskrev en våpenfred, men det har aldri blitt underskrevet en fredsavtale, og teknisk sett ansees krigen ikke som avsluttet ennå.

For Korea og spesielt de i nord er det ille at landet aldri har blitt forenet.Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar