mandag 8. august 2011

Nord Korea


Vi er nå ute fra Nord Korea, eller Den Demokratiske Folkerepublikken Korea, etter fire dager og tre netter.

Dette har vært en merkelig, nærmest absurd opplevelse. Jeg opplevde landet som kollektivt paranoid. Vi fikk ikke ta med oss mobil eller pc inn i landet, vi fikk ikke ta bilder som vi ville, og på vei ut sensurerte og slettet de bilder som vi hadde tatt. Vi fikk ikke bevege oss fritt noe sted, bare gå der de aksepterte og alltid med guiden utenfor hotellet. Jeg er overbevist om at rommet var avlyttet!

Ved å holde en kvelende hånd over befolkningen får de dem til å tro at deres land er paradis på jord mens mennesker i andre land lider. Guiden vår ble tydelig skuffet når vi fortalte at vi både har gratis utdannelse og helsestell i Norge.

Som i mange andre “sosialistiske folkerepublikker” har også Nord Korea bygget opp en fanatisk personkult rundt sine ledere. Først og fremst er det Kim Il Sung som er den store leder og evige president som til tross sin død i -94 fremdeles er med dem. Han ville fylt hundre år i 2012, og de har startet sin egen tidsregning fra hans fødsel. Ved to tilfeller var vi i rom som best kan beskrives som templer der han tronet som en gud. Vi måtte kneppe skjorten og ta hendene ut av lommene før vi fikk gå inn i de salene. De 29 kineserne vi reiste sammen med stilte seg på rekke og bøyde hodene i respekt for denne despoten. Vi så nok ganske respektfulle ut vi også, dette er ikke stedet for å spille tøff selvstendig nordmann. Sønnen Kim Jong Il blir også hyllet men ikke i samme grad som faren Den Store Leder og Evige President.

Fortsettelse følger.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar