mandag 23. januar 2017

Bolivia

La Paz ligger i en flott dal, det er Bolivias tredje største by og stedet hvor presidenten, regjeringen og kongressen holder til, til tross for at hovedstaden egentlig er byen Sucre.Her bor det rundt 800 000, og det er ikke plass til særlig flere. Derfor har sovebyen El Alto blitt anlagt på høysletten like utenfor, og tilsammen er det mer enn 1,6 million i dette området.Trafikken er et problem, derfor har myndighetene satt i gang en storstilt utbygging av et nett med gondolbaner som skal frakte folk rundt omkring. Til nå har de bygget tre baner og flere er under utbygging. Virker ganske smart i en by som har bratte dalsider. Undergrunn eller bybane på bakken ville nok vært nærmest umulig.

I den gamle bydelen, på plassen foran San Fransiscokirken var det et yrende folkeliv om kvelden. Gatemusikanter og sjonglører, politiske aktivister og predikanter, små vogner med mat og personer med butikken i fanget som ville selge det de hadde fått tak i.


Vi måtte også ha mat, og Dianne spiste lamabiff til middag. Hun fikk gangsperr i kjakene, men hevder smaken var god.

Bolivia er styrt av Evo Morales som ganske nylig har mistet sine to beste venner i verden, Hugo Chavez og Fidel Castro. Folk vi snakket med tror han vil tviholde på makten. Han er også leder for en venstreorientert bevegelse som støtter dyrkingen av coca.


For å vise at det er en ny tid har han korrigert klokken på kongressbygningen.

Tidligere var det mange amerikanske turister i landet, men disse har nesten forsvunnet etter Morales kom til makten.Religionen for de fleste her er katolisismen som de blander godt sammen med hva som helst. Et lite område kalles heksemarkedet. Det er fem seks butikker der hekser tilbyr sine varer og tjenester. Spesielt er det mye kraft i tørket foster av lama og andre dyr.


Sjamaner og spåkvinner sitter på trappene, og det er populært å bli spådd i cocablader. Det som foregår i byen er mest hvit magi, det vil si at man søker lykke for framtiden. Svart magi, der man søker ulykke for andre foregår visstnok mest på spesielle fjell rundt omkring, gjerne på Muela de Diablo, djevelens jeksel.


Vi dro med nattbuss sørover til byen Uyuni, og kom fram tidlig om morgenen, passe ør i hodet. Dette området er rikt på mineraler, men dette Sør-Amerikas fattigste land klarer i liten grad å utnytte rikdommene sine til nytte for sine innbyggere.
Før var det en toglinje som fraktet mineraler til kysten, men dette stoppet opp, og nå er det en kirkegård for gamle tog. Her var vi heldige og traff Alexander Simonsen og Cecilie.


En del lokale selger salt  som de har renset, tørket og pakket.Vi tilbrakte flere timer på den store saltsjøen, en av verdens største. På store deler av overflaten lå et tynt lag med vann som gir en flott effekt med gjenskinn og luftspeilinger.
Dette skal også være verdens største forekomst av Lithium, en verdifull ressurs som kineserene prøver å utnytte. Hvem ellers?Når vi kom over på andre siden lå vi på et hotell som bare var halvferdig. Rommet vårt var bygget av salt, både gulv, vegger seng og nattbord.Vi reiste i en firehjulstrekker sammen med to chicas fra Brazil, en kar fra Argentina samt guide og sjåfør i ca to døgn.Etter saltsjøen dro vi inn i Andesfjellene, og var for det meste godt over fire tusen meter over havet, nådde aldri fem tusen, men nesten.


Vi dro gjennom fantastiske landskap med utrolige formasjoner og farger.
Til tross for at det egentlig er nesten helt goldt dukket det opp områder med vegetasjon noen plasser.


Ved vann var der flamingo og andre fugler.


Men ved den grønne lagune var det ikke liv. Vannet er farget av kobber, arsen og andre ting som gjør det til en giftsuppe. Vulkanen Lincacabur i bakgrunnen.


Siste natten lå vi på et høyfjellshotell på ca 4600 moh. Vi sto opp klokken fire om morgenen for å rekke bussen til Chile.


Grenseposten var kald og vindfull, men derfra stupte vegen ned to tusen meter, til høyde med Galdhøpiggen og 25 grader i San Pedro de Atacama.1 kommentar:


  1. Ekte kjærlighetsspell Caster Dr.Obodo. Staver for å tiltrekke kjærlighet, Stopp skilsmisse, Ekteskapsstaver, Ta tapt kjærlighet, Penger og velstående staver, Beskyttelsesformer, Staver til ..Kontakt informasjon
    E-post: templeofanswer@hotmail.co.uk
    Ring, Viber og whatsapp +2348155425481

    SvarSlett