tirsdag 26. juli 2011

Baikalsjøen, og Olkhon

Fra Irkutsk tar vi turen til Baikalsjøen og ut på øyen Olkhon. Denne innsjøen er mer enn 1600 meter på det dypeste, og er det største ferskvannreservoaret på kloden når man ser bort fra isen ved polene. På grunn av beliggenhet og klimatiske forhold er mer en 80 % av livet i sjøen spesielt for denne. Olkhon er en øy som ligger langs sjøens vestkyst og er 70 km lang.

Det bor ikke mer enn ca 1500 personer på hele øyen, og det er dårlig med veier og annen infrastruktur, så her er det utedo og vann fra bøtte. Her er strøm og telefon, og det sies at det er internett tilgjengelig på et hostel, og på en internett kafe, men nettet var nede under vårt besøk.

Befolkningen er for det meste Buryater med litt blanding av andre. De er shamanister med innblanding av buddhisme. Et synlig tegn på deres dyrking er at trær og påler her og der blir kledd med tøystrimler som de enkelte setter på ved besøk. Når vi passerte et slikt sted med bussen stoppet sjåføren og kastet på noen mynter sammen med de andre lokale som var på bussen. En dame gikk ut og knyttet et bånd på den ene stolpen som sto der. Så fortsatte turen.
Vi reiste en tur rundt på øyen i en gammel russisk 4WD, det var mye fint å se, men samtidig fikk vi se noe av problemene de har med å ta vare en så flott øy i. Stedet er i ferd med å bli veldig populært reisemål for russerene, men det er ingen reguleringer for hvordan de ferdes og bruker øyen.

 


Det blir ikke særlig bedre om det også kommer mange vestlige turister etterhvert. Men dette kan også være med å sette litt lys på problemene ogderigjennom påvirke til endringer.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar