fredag 13. januar 2017

Lima og Cusco

Peru er ikke et fattig land som de vi har sett i Afrika og Asia, men heller ikke velstående som det vi ser i Europa. Landet ble erobret av spanjolene tidlig på femtenhundretallet. Med Francisco Pizzaro i spissen tok de landet fra Inkaene, og styrte i mer enn tre hundre år.



Lima ligger ved Stillehavet, en stor by med over ti million innbyggere. Vi besøkte den gamle bydelen, og det er mange spor etter den spanske arven som kirker og andre bygninger i kolonial stil. På grunn av at området er urolig med jordskjelv er det for det meste lave bygninger med få innslag av høyhus. Vi bodde i området Miraflores som er den mest moderne bydelen med masse restauranter, hoteller og casinoer.

To dager var nok i hovedstaden, og vi dro til flyplassen, 8 km på en time.

Med en times forsinkelse fløy vi til Cusco. Innflygingen minnet om en landing i Mosjøen med Twin Otter i kuling, og rullebanen var nok ikke mye lengre heller. Vi bråbremset med en A320.





Cusco er en kjekk by som ligger i en dal, 3 400 meter over havet, solen er varm og sterk mens luften er ganske kjølig. Det er inngangsporten til for turister på vei til eller fra Machu Picchu. Selv om det nå er regntid og lavsesong er her et ganske livlig folkeliv med turister. Vi har ikke hatt ubehag med høyden, og godt er det for om noen dager går turen mot Lake Titicaca som ligger atskillig høyere.

Vi har befart byen på kryss og tvers og besøkt både museer, markeder og kirker.



Mye av maten vi kjenner i Norge  som potet, mais, tomat og avokado kommer opprinnelig fra denne delen av verden. Men en matrett vi har tilgode å adoptere er stekt marsvin, servert med hode og klør for effektens skyld, fortreffelig.





En ettermiddag dro vi ut av byen sammen med en to jenter fra Sveits og USA. De var frivillige i et prosjekt i en landsby kalt Taray. Når vi kom samlet det seg ca ti barn rundt oss. Først var det tegning og skriving på spansk og engelsk før vi gikk ut og lekte og hadde forskjellige aktiviteter. Det var med relativt enkle midler, men det var lett å se at ungene satte pris på at noen voksne brydde seg og engasjerte dem.

Dani på ni år måtte parkere kuen sin før han kunne komme, og var mest opptatt med dinosauren sin.

1 kommentar:

  1. Hei, kjekt å lesa om opplevingane dykkar. Ser fram til å lesa om Titicacasjøen. Me har fått flott vinterver denne helga, med litt snø og nokre kuldegrader, og ikkje minst - sol. Helsing Stanley

    SvarSlett